北里大学理学部

Right menu

北里大学理学部

2019年度 4SP理学特別講義について(第4回)

トップ 学部案内 物理学科 新着情報2019年度 4SP理学特別講義について(第4回)

4SP 学生各位

第4回(量子物理学講座)

日時 12月4日(水)3限・4限(L2−208号室)
12月5日(木)3限・4限(L2−208号室)
演題 Solitons: a brief introduction
講師 ロシア・ボゴリューボフ理論物理学研究所教授
Yakov Shnir 氏
概要 This course aims at a self-contained introduction in solitons. It introduces and explains in simple examples the new physical concepts and mathematical ideas which developed in that context. We discuss both solitons in integrable models, like for example KdV system, and topological solitons in classical field theory, like kinks or skyrmions. (講義は英語で行ないます。)

*やむを得ない事情で欠席するときは、氏名・理由を紙に明記し、担当の教授に提出のこと(形式は任意)