北里大学 獣医学部 獣医学科

第394回 獣医学科セミナー<国際交流>

トップ 学科・大学院案内 獣医学科 新着情報第394回 獣医学科セミナー<国際交流>

第394回獣医学科セミナーを以下のように開催いたします。教職員および学生のご参加をお待ち申し上げます。

タイトル Study the effect of crude extract in Spilanthes acmella (Linn.) Murr. to induce anesthesia in fancy carp (Cyprinus carpio)
演    者 Dr. Sukanya Phalitakul
(Lecturer in Department of Pharmacology and Toxicology, Faculty of Veterinary Medicine in Mahanakorn University of Technology, Bangkok, Thailand)
セミナー内容
(要約)
Spilanthol is an active ingredient of crude extract of Spilanthes acmella that recognized as herbal medication for local anesthetic effect. In this study, we investigated the effect of crude extract in Spilanthes acmella for inducing anesthesia in carp. Sixty fish were randomly divided into six groups. In a control group, fish were anesthetized by 95 % ethanol through immersion. Other groups were anesthetized with MS-222 and clove oil. Three experimental groups were anesthetized with spilanthol at 70, 80 and 90 ppm, respectively at water temperature 25℃. We examined the effect of crude extract of Spilanthes acmella on anesthetic effects. Blood hematological and serum biochemistry parameter (alanine transaminase, ALT) were also evaluated. Spilanthol at 80 and 90 ppm were significantly rapid onset, duration of action and induction than spilanthol at 70 ppm (p<0.05). The minimum of recovery time was spilanthol at 70 ppm Spilanthol at 80 and 90 ppm were also significantly lowest average respiratory rate than spilanthol at 70 ppm (p<0.05). Moreover, spilanthol had no effect on the hematological and ALT. The present result showed that the crude extract of Spilanthes acmella could be effective to induce anesthesia in fancy carp without harmful effect.