北里大学 獣医学部 獣医学科

第396回 獣医学科セミナー<特別講演>

トップ 学科・大学院案内 獣医学科 新着情報第396回 獣医学科セミナー<特別講演>

第396回獣医学科セミナーを以下のように開催いたします。教職員および学生のご参加をお待ち申し上げます。

タイトル THE ROLE OF NEUTRALIZING AND NON-NEUTRALIZING ANTIBODIES IN DENGUE PATHO-EPIDEMIOLOGY AND THE MOLECULAR IDENTIFICATION OF MOSQUITO IN MALARIA CONTROL
演    者 Dr. Isra Wahid(ハサヌディン大学 医学部(インドネシア)、Dept. Parasitology, Faculty of Medicine, Universitas Hasanuddin, Indonesia)
セミナー内容
(要約)
Countries affected by dengue infection is widening following the global warming that providing more comfortable habitat for dengue mosquito vectors, as well as the increase world temperature that shortening extrinsic incubation periods of the virus in mosquitoes. However, the pathogenesis of clinical dengue is still unclear, a swell as the presents of dengue outbreak cycles of a same geographic area. We hypothesise that the present of neutralizing and non-neutralizing dengue antibodies as described in 'antibody dependent enhancement' theory in severe dengue has an important role in shaping the epidemiology pattern of dengue 5 years outbreak cycles (ranges about 3-7 years) by providing a protective herd immunity in population and 'enhancement of virus replication' in the switch of dominated virus serotypes in population that expressed as an outbreak.

While dengue has limited known mosquito vectors, malaria is transmitted by Anopheline mosquitoes with more then 20 species confirmed as vectors. However, one species of Anopheles may serve as a vector in certain area but not in other area. Further, a morphologically same species of mosquitoes may appear as distinct species from its genotype data and different genotypes (with similar morphology) may have different vector capacities. Since vector control should be planned based on the bionomic and specific behaviour of the vector species, different genotype of similar morphology mosquitoes may need a different strategies of vector controls.