北里大学 獣医学部 獣医学科

第407回 獣医学科セミナー<国際交流>

トップ 学科・大学院案内 獣医学科 新着情報第407回 獣医学科セミナー<国際交流>

第407回獣医学科セミナーを以下のように開催いたします。教職員および学生のご参加をお待ち申し上げます。

タイトル Preliminary investigation for effectiveness of supplemented feed with crude extract of oyster mushroom (Pleurotus sajor-caju) on growth rate and differential leukocyte profile in fancy carp (Cyprinus carpio L.) to inoculation of heat-killed Aeromonas hydrophila
演    者 Dr. Sitthichon Rattanachan
(Lecturer, Faculty of Veterinary Medicine, Mahanakorn University of Technology)
セミナー内容
(要約)
Sixty of fancy carp were divided into 4 groups according to feed formulations including 1) basal diet with 1% crude mushroom extract, 2) basal diet with 1% β-glucan, whereas group 3) and group 4) were positive and negative control, which were fed only basal diet. Feeding was continued for 25 days, thereafter, fish of group 1 to group 3 were intraperitoneally injected with heat-killed A. hydrophila (1 x 109 CFU), whereas group 4 was injected with normal saline. At day 7 of inoculation, all fish were weight and whole blood was collected for differential white blood cell count. In this study, no significant different of growth was found (P > 0.05) and also death of fish were not observed. Interestingly, increasing of monocyte and lymphocyte was found only in group 1 and group 2 compared to those two control groups (P < 0.05).