北里大学 獣医学部 獣医学科

第431回 獣医学科セミナー<国際交流>

トップ 学科・大学院案内 獣医学科 新着情報第431回 獣医学科セミナー<国際交流>

第431回獣医学科セミナーを以下のように開催いたします。教職員および学生のご参加をお待ち申し上げます。

タイトル Oxidative Stress and Anemia
演    者 Dr. Andrew Woolcock (DVM, DACVIM, Small Animal Internal Medicine; Assistant Professor, Small Animal Internal Medicine, Purdue University College of Veterinary Medicine)
セミナー内容
(要約)
  Despite the lack of nucleus and mitochondria, the erythrocyte has complex metabolic demands and mechanisms for optimizing effective oxygen transport and minimizing self-injury. Due to its proximity to oxygen, the erythrocyte has unique defense mechanisms for protection against oxidative injury. Oxidative injury is caused mainly by the formation and accumulation of reactive oxygen species (ROS). As ROS accumulate the erythrocyte is forced to use and deplete its resources, including antioxidant proteins and enzymes. As these defenses are depleted, ROS damage structures including the erythrocyte membrane and hemoglobin which can lead to hemolysis, early senescence, and ineffective oxygen transport. In addition, ROS are pro-inflammatory and can damage many other cells leading to organ injury and immune-suppression. By-products of this cellular injury can be measured by researchers investigating oxidative stress.
  This seminar will focus on the unique metabolism of the erythrocyte, and the intricate ways in which it can protect itself from oxidative injury. A discussion of these defenses will also reveal the ways that erythrocytes are uniquely susceptible to oxidative injury in times of pro-oxidant stress and diseases characterized by redox imbalance. This seminar will also include my research which has focused on characterizing oxidative stress in canine anemia. This pursuit has included the use of indirect measures of oxidative stress and by-products of lipid peroxidation, but has led to the validation of a method for direct measurement of intra-erythrocytic reactive oxygen species.